BitClout begint populairder te worden. En elk medium dat populair wordt, trekt al snel de aandacht van scammers: oplichters die proberen jou van je geld af te houden.

Scammers vind je dus ook bij BitClout. En zolang BitClout nog niet over een afdoende methode beschikt om profielen te verifiëren, kunnen scammers gebruik maken van fake-profielen.

Bedriegelijk echt

Een voorbeeld zie je hieronder: het ‘profiel’ van Eckhart Tolle.

Het lijkt allemaal bedriegelijk echt. ‘Eckhart’ post artikelen, linkt naar video’s op zijn eigen website enzovoort. Je zou het bijna geloven en je staat op het punt om in het profiel van Eckhart Tolle te investeren. Maar een paar dingen vallen op:

  • Er staat geen vinkje achter het account, dus het is niet door BitClout.com geverifieerd. Dat wil nog niet alles zeggen (wij hebben ook geen vinkje, in ieder geval niet op het moment dat dit artikel wordt geschreven, in september 2021), maar:
  • Nergens op zijn eigen website, in eigen tweets enzovoort laat Eckhart Tolle weten dat hij op BitClout.com te vinden is.

Dat maakt de kans erg groot dat dit een fake-profiel is. En hoe verleidelijk ook: in dergelijke profielen wil je niet investeren. Doe je het toch? De kans is groot dat je al snel het slachtoffer wordt van een rug pull. Je investering is dan niets meer waard en de scammer heeft er weer wat geld bij.

Nog een voorbeeld: Ronnie Flex

Bij CryptoCoiners zijn we wel wat gewend. Onder onze tienduizenden volgers zitten best wel wat bekende Nederlanders. Maar ik wist niet dat Ronnie daar ook bij hoorde, totdat ik op BitClout deze melding kreeg:

Wàt een eer… totdat ik even keek op het profiel van Ronnie. En helaas, ook Ronnie slaagt niet voor de test:

  • Achter zijn naam is geen BitClout.com-vinkje te bekennen.
  • Nergens op zijn eigen website, in zijn eigen tweets enz. heeft hij het over BitClout.

Eerlijk is eerlijk, het ziet er allemaal best flex uit, bij ‘Ronnie’ op BitClout.com:

Zelfs een link naar ‘zijn’ management ontbreekt niet. Maar natuurlijk is dit een fake-profiel. Als je erin zou investeren, ben je je geld snel kwijt.

En zo kom je inmiddels al honderden fake-profielen tegen op BitClout.

Trap er niet in: tips

Gelukkig zijn de meeste profielen op BitClout.com prima in orde. Maar uiteraard zullen fake-profielen steeds ‘realistischer’ worden. Dus onthoud: vertrouwen is goed, maar controle is beter. Een paar tips:

  • Ga niet af op het BitClout-profiel alleen, hoeveel berichten er ook worden gepost en hoeveel volgers dat profiel ook heeft.
  • Controleer altijd of degene achter het profiel ook op andere media over zijn BitClout-profiel praat. Doet hij of zij dat niet? De kans op een fake-profiel is dan heel groot.
  • Twijfel je over een profiel? Weersta de verleiding om te snel in te stappen. Voordat je instapt, vraag anderen om hun mening. Dat kan op BitClout.com, maar ook in onze Telegram-groep.
  • Heb je een fake-profiel gevonden? Laat het anderen weten, bijvoorbeeld door een post op BitClout.com te schrijven en ons te ‘taggen’: $BitCloutersNL